alef.dir.bg

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(225)
Глог

БЛОГ АРХИВ
«« ноември 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            Глог 20:59
« Обратно
HIV/СПИН
Какво е СПИН?

Какво е СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност)?

С - Синдром – защото страдащият от СПИН може да страда от богата гама различни болести и възползващи се инфекции

П - Придобита – защото това е състояние, което човек трябва да придобие или с което да се зарази, а не е нещо което се предава чрез гените

И - Имунна – защото влияе върху имунната система, тази част от тялото, която обикновено работи, за да предпазва от микроби като бактерии и вируси

Н - Недостатъчност – защото кара имунната система да бъде недостатъчно силна (да не може да работи правилно)

Какво е HIV?

H - Човешки – защото този вирус заразява само човешки същества.

I – имунно-дефицитен – защото ефектът на този вирус е да създаде недостатъчност, или неспособност да работи добре, на имунната система в тялото.

V - Вирус – защото този организъм е вирус, което означава, че една от неговите отличителни черти е, че той не може да се репродуцира сам. Той се репродуцира чрез превземане на механизмите на човешките клетки.

Какво е ХИВ?

СПИН се причинява от вирус наречен ХИВ (Човешки Имунодефицитен Вирус). Вирусът атакува част от белите кръвни телца и може да остане скрит дълго време без да проявява симптомите си. Тялото създава свои антитела срещу вируса, които може да бъдат проследени в кръвта. Вирусът на СПИН е необикновен с това, че не може да бъде победен от защитите на тялото и постепенно разрушава имунната система. Ако защитата (имунната система) на тялото не работи правилно, както когато тялото е заразено с ХИВ, тя не може да го предпазва от микроорганизми, които по принцип не вредят, или вредят много малко.

НАЧИНИ НА ЗАРАЗЯВАНЕ:

ХИВ обикновено не е заразен, но инфекцията може да се предаде по три начина: по време на полов акт; чрез смесване на кръв, т.е. чрез замърсени игли и спринцовки или допир на заразена кръв с отворени рани; и от майка на дете.

Най-често ХИВ се предава чрез полов акт – между мъж и жена или между двама мъже. Хората употребяващи венозни наркотици също са в опасност ако използват една и съща игла. Няма опасност от инфекция при битови условия. Няма опасност от ръкуване или прегръщане със заразен човек. Кашлица или кихане също не могат да предадат вируса. ХИВ не се предава и чрез храна или напитка или съдове и прибори за хранене.

Въпреки че вирусът обикновено се намира в кръвта, спермата и вагиналните секрети, не може да стане инфекция ако тези телесни секрети влязат в допир с кожата, освен ако по тялото няма отворени рани. Лигавиците са много по-податливи от кожата, така че ако някакъв секрет влезе в досег с тях има много по-голяма опасност от инфекция. Смята се, че други венерически болести, които причиняват поражения на половите органи, като херпес, гонорея и сифилис, увеличават още повече тази опасност.

Начините по които не е възможно заразяване c HIV/СПИН

• Тоалетната, мивката, пиене от фонтан
• Чаша, чиния, ножарски изделия
• Храна, питиета
• Жилища
• Домашни животни
• Детски играчки, спортни игри, книги
• Мебели или къщни принадлежности
• Дрехи
• Екипировка и оборудване за игрище
• Кола, автобус, самолет, влак
• Плувен басейн, баня, вана
• Телефон
• Книжни пари и монети
• Въздух
• Плътните прегръдки, здрависване с ръце, седене на някой в скута.

СИМПТОМИ:

Повечето заразени нямат симптоми в началото. Понякога се появяват внезапни и краткотрайни симптоми, като подути лимфни възли, зачервено гърло, грип или дори менингит. В по-късните етапи на болестта, която обикновено се открива години след инфекцията, се проявяват различни симптоми, някои от които са постоянно увеличени жлези, зачервено гърло, потене нощем, дълга треска, тревога и депресия. Така нареченият финален етап на болестта се нарича СПИН. Той обикновено се състои от странни инфекции, които се срещат само у пациенти с крайно увредена имунна система. В този етап пациентите могат да хванат тежка пневмония, инфекции на централната нервна система, дълга диария, загуба на апетита и драстична загуба на тегло. Пациенти със СПИН могат да хванат и редки видове рак, най-често това е вид рак на кожата - Kaposis sarkmein, който се проявява като лилави петна по кожата.

ДИАГНОЗА:

Инфекцията на ХИВ се диагностицира чрез кръвен тест. Резултатите от такъв тест стават готови за няколко дни.

ЛЕЧЕНИЕ:

Досега не е открито реално лекарство срещу СПИН. От друга страна са разработени лекарства, които контролират вируса и така силно намаляват възможността от проявление на симптомите. По този начин живота на хората живеещи с ХИВ се продължава и прави по-поносим. Лечението с тези лекарства трябва да продължава през целия живот на пациента и все пак някои пациенти получават странични ефекти.

Медицинско лечение на ХИВ/СПИН

ХИВ е заразна вирусна болест, за която все още не са били разработени никакви антитела или лекарства.

Друг вид заразоносители, бактериите, имат свои специфични химически трансформации и възможности за разпространение, което ги прави способни да оцелеят и да причиняват инфекции без да се налага да живеят вътре в или от други живи клетки.

Този факт, заедно с това, че клетъчните стени на бактерията са различни от човешките клетки, е позволил на учените да открият антибиотици, които атакуват химическите трансформации на бактерията и ограничават разпространението им без да увреждат клетките тялото.

Вирусите не могат нито да се трансформират, нито да се разпръскват. Но те могат да проникнат в човешките клетки и да променят наследствената им информация така, че химическите им трансформации работят, за да произвеждат нови вирусни частици, които се откъсват от клетката майка и заразяват други клетки.

През миналия век се създаде технология за ваксиниране, която предпазва хората от заразявания, причинявани от няколко вида вируси. Тези, които вече имат вирусна инфекция имат избор само от няколко различни вида медикаменти, но не и лекарства със същата структура като антибиотиците, които са били толкова ефективни против бактериални инфекции.

Досега не е открито лекарство или ваксина на ХИВ/СПИН. Медицината обаче е произвела няколко вида лекарства, които потискат ХИВ инфекцията.

Първото лекарство за ХИВ/СПИН, наречено azidothyminin или AZT, се появи през 1987г. От наблюдения на пациенти, които са получавали лечение само с AZT в продължение на няколко години, стана ясно, че точно това лечение далеч не оправда очакванията. По онова време, методите за изследване, които направиха възможно точното следене на ефектите на лекарствата, не съществуваха – лекарството съществуваше, но учените не осъзнаваха напълно колко адаптивен е ХИВ и колко бързо придобива имунитет към даден медикамент.

Проучванията от средата на 90’те разкриха нова информация за процеса на заразяване с ХИВ, което доведе до разработването на процедура за оценка на количеството вирусни частици, което един ХИВ-позитивен носи в кръвта си. Дотогава се смяташе, че продължителното време, което е необходимо на ХИВ инфекцията да се развие в смъртоносната болест СПИН, е резултат от това, че няколко седмици след заразяването започва нещо като латентен период както за произвеждането на нови вируси, така и за развитието на симптомите на болестта.

Това беше преобладаващата гледна точка до 1995г., когато учените Ho и Wei показаха, че ХИВ инфекцията се развива по съвсем различен начин. Днес знаем, че в ранните етапи на ХИВ инфекцията, броят на вирусните частици нараства с шеметна скорост, или до 2 милиона на милиметър кръв.

По време на заразяването, огромен брой заразни клетки циркулират в тялото, за които все още не са открити нужните антитела. И все пак, за 3-9 месеца, имунната система на тялото успява да намали произвеждането на вируси до едно определено ниво. Тогава при много ХИВ-позитивни пациенти болестта, така да се каже,”се закотвя” на едно място с различен брой вирусни частици в кръвта на пациента, вариращ от 1000 до 100 000 на милиметър кръв.
13 Май 09, 20:59    Коментари (126)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1883